Ekonomi

Esnaf da EYT istiyor

Esnaf iş yeri açtığında Bağ-Kur’a kayıt yaptırarak sigortalı sayılır. Bu durumda 9 bin gün prim ödeyerek emekli olabilir. Esnaf da tıpkı SSK çalışanları gibi gün sayısının 7 bin 200 güne düşmesini bekliyor.

Ayrıca önceki yıllarda Bağ-Kur’a kayıt olmak her işyeri sahibi için isteğe bağlıydı. Esnaf da geçmişteki vergi ve oda kayıtlarını göstererek sigorta girişini geciktirmek istiyor.

TESK, esnafın talebini dile getirdi

Esnaf ve sanatkarların çatı örgütü, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,Esnafın 9 bin prim gününün SSK’lılara eşit olması gerektiğini belirten, “Esnafın 2000 yılı öncesi oda ve vergi sicil kaydı dikkate alınmalı”görüşünü savundu.

“Esnaf EYT’ye dahil edilmeli”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, hükümetin üzerinde çalıştığı EYT yönetmeliği kapsamında esnaf ve sanatkarların gündeme alınması için gerekli görüşmeleri yaptıklarını kaydetti. “Her zaman söylediğimiz gibi Yaşlı Emekliliği (EYT) ile ilgili yapılacak düzenlemelere esnaf ve sanatkarlarımız da dahil edilmeli ve esnafımızın emekli olmasının önü açılmalıdır. Bu kapsamda esnaf ve sanatkarlarımızın emeklilik talepleri ile ilgili gerekli girişimleri ilgili mercilere ilettik. Camiamızın taleplerini değerlendirerek ilgili komisyondan gelecek müjdeli haberi sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.söz konusu.

“Esnaf ve sanatkârların emekli olmasının önü açılmalı”

Palandöken, yapılacak düzenleme ile esnaf ve sanatkarların sosyal güvenlik konusunda yaşadıkları sıkıntıların giderilerek emekliliğin önünün açılması gerektiğini söyledi. “Toplumun en çalışkan kesimi olan esnaf ve sanatkarlarımız sabahtan akşama kadar işinin başında durarak katma değer üreterek çalıştırdıkları personel ile birlikte istihdama katkı sağlamaktadır. Ancak esnafın yanında çalışan emekçi 7 bin 200 prim gününde emekli olurken bizim esnafımız 9 bin günü doldurmak zorunda. En yüksek primi ödeyen esnafımız en düşük maaşı alıyor. Esnafımızın aylıkları da düzenlenmeli. 1479’uncu maddede prim ödeme gün sayısı kadınlar için 5 bin, erkekler için 5 bin 400 gün olarak belirlendi. Norm birliği ile sosyal güvenliğin bütünü aynı çatı altındadır. Toplantıya rağmen esnafımızın prim gün sayısında azalma olmadı.

2000 yılından önce vergi dairesine veya esnaf odasına kayıt yaptırıp da Bağ-Kur’a kayıt yaptırmayanlar mağdur oluyor.

Öte yandan, 2000 yılı öncesinde vergi dairesine veya esnaf odasına kayıt yaptırıp da Bağ-Kur’a kayıt yaptırmayanların mağduriyetleri devam ediyor. Yeni EYT yönetmeliğinde esnaf ve sanatkarlarımızın bu sorunları mutlaka giderilmelidir.”konuştu

“Esnaf ve sanatkarlarımızın talepleri değerlendirilmelidir”

Esnaf taleplerinin ilgili Kurullarda değerlendirilmesini beklediklerini belirten Palandöken, şöyle konuştu: “Esnafımızın istihdama ve ekonomiye katkıları dikkate alınarak sosyal devlet ilkesine uygun norm birliğinden yararlanmaları sağlanmalıdır. Esnafımızın bugüne kadar kaybedilen haklarının EYT yönetmeliği kapsamındaki çalışmalara dahil edilerek hakkaniyete uygun bir şekilde çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz. Esnafın EYT süresi ile ilgili sorununun gündemden düşmeyecek şekilde bu yasa ile düzenleneceği kanaatindeyim. Aksi halde esnafın mağduriyeti devam edecek. Bununla ilgili taleplerimizin bir an önce sonuçlandırılması ve komisyonlarda hayata geçmesi için esnafa müjde verilmesi elzemdir.”dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu