Haber

Fransa’daki Filistin gösterilerinden rahatsız olan siyasetçilerin İsrail yanlısı gösteri planı ırkçıların eline geçti

Fransa’da Filistin yanlısı gösterileri “kamu güvenliği” gerekçesiyle engellemeye çalışan siyasiler, “antisemitizm protestosu” adı altında İsrail yanlısı gösteri için birlik oluşturmaya çalıştı ancak ırkçı lider Marine Le’nin bir araya gelmesiyle başarısız oldu. Pen gösteriye katılacağını duyurdu.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, 12 Kasım’da başkent Paris’te düzenleneceği belirtilen İsrail yanlısı gösteriye ırkçı Ulusal Ralli Partisi’nin (RN) Meclis Lideri Yael’in çağrısı üzerine katılacağı açıklandı. Braun-Pivet ve Senato Lideri Gérard Larcher, İsrail yanlısı ittifakı böldü.

Sosyalist Parti (PS), Fransız Komünist Partisi (PCF) ve Yeşiller Partisi (PE) yaptıkları ortak açıklamada, gösteride ırkçı RN ile yan yana yürüyemeyeceklerini belirterek, yeni bir kortej oluşturulması talebinde bulundu. “Cumhuriyetçi ve ilerici partileri aşırı sağdan ayırmak”.

Öte yandan hükümet üyeleri de Le Pen’in gösteriye katılmasını sert bir şekilde eleştirdi. Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, RN’nin gösteride “yerinin” olmadığını belirtirken, Ulaştırma Bakanı Clement Beaune ise aşırı sağın “cumhuriyetçi ve sevimli bir yüz” takınsa bile ideolojik olarak böyle bir gösteride yer alamayacaklarını savundu.

Boyun eğmeyen Fransa gösteriye katılmayacak

7 Ekim’den bu yana Filistin’e verdiği destekle öne çıkan Sol Boyun eğmez Fransa (LFI), 12 Kasım’da İsrail yanlısı gösteriye katılmayacağını duyurdu.

LFI Milletvekili David Guiraud, konuyla ilgili paylaşımında

Guiraud, gösteriye katılmayanları “Yahudi karşıtı” olarak etiketleyen halkı sert bir şekilde eleştirdi.

Guiraud, “Gazze’deki etnik temizliğe kayıtsız şartsız destek verenlerle” birlikte yürümeyi reddettiğini vurgulayarak, antisemitizmle mücadelenin “Filistinlilere yönelik soykırımı normalleştirmeye yönelik bir araç haline getirildiğine” dikkat çekti.

Fransa İslam Konseyi siyasetçilerin davranışlarını ikiyüzlü buluyor

Fransız İslam Konseyi (CFCM) yaptığı yazılı açıklamada, İslam karşıtı görüşleri protesto etmek amacıyla gösteri düzenleyen siyasetçileri, İslam karşıtı görüşler hakkında “tek kelime etmemeleri” nedeniyle eleştirdi.

Fransız siyasetçilerin 2019 yılında İslam karşıtlığına karşı düzenlenen gösteriye katılmayı reddettiklerini hatırlatan CFCM, aynı siyasetçilerin bugün İsrail’in Gazze saldırılarında hayatını kaybeden sivillere yaklaşımında “çifte standart” bulunduğunu belirtti.

CFCM, İsrailli sivillerin rehin alınmasının acısını paylaştıklarını ancak politikacıların İsrail’e kadın ve çocukları öldüren gelişigüzel saldırılarını durdurma çağrısında bulunmamasının “savunulamaz” olduğunu vurguladı.

Macron’un İsrail yanlısı gösteriye katılıp katılmayacağı bilinmiyor

Antisemitizm gösterisine Başbakan Elisabeth Borne’un katılacağı açıklanırken, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in kendisini savunma hakkına sahip olduğunu ve koşulsuz şartsız destek sağladığını her fırsatta yineleyen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un katılıp katılmayacağı henüz bilinmiyor. Gösteriye İsrail’e destek verecek.

Macron dün yaptığı açıklamada, “Yahudi’ye saldırmak her zaman cumhuriyete saldırmak anlamına gelir” dedi. Sözleriyle gösteriye katılma daveti yaptı.

Filistin’e destek gösterilerine katılım engellere rağmen devam ediyor

Yasaklara rağmen Fransa halkı, Filistin’e takviye yapılmasına büyük ilgi göstermeye ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinin İsrail yanlısı tutumunu eleştirerek Gazze’ye barışa davet etmeye devam ediyor.

Son haftalarda yasağa rağmen ülkenin farklı kentlerinde birçok gösteri yapılırken, hafta sonu Paris’te düzenlenen Filistin’e destek gösterilerine on binlerce kişi katıldı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından hükümet, Filistin’deki destek gösterilerini tamamen yasaklamış ve bu karar, ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay’a taşınmıştı.

Danıştay ise gösterilerle ilgili genel yasak kararı alınamayacağına ve yetkililerin duruma göre karar vermesi gerektiğine karar verdi.

Filistin’e destek gösterileri başladığından beri ülkede Yahudi karşıtlığı nedeniyle gözaltına alınanların sayısı arttı.

Senato’da Siyonizm karşıtlığını suç sayma girişimi

Cumhuriyetçi Parti’den Senatör Stephane Le Rudulier, Filistin’e destek amaçlı gösterilerde İsrail bayraklarının yakıldığını belirterek “Siyonizm karşıtlığını suç saymaya” çalışmıştı.

Le Rudulier liderliğindeki 16 senatör, Senato’ya sundukları tasarıda, İsrail Devleti’nin varlığını sorgulayanların 1 yıl hapis ve 45 bin avro, İsrail’e hakaret edenlerin ise cezalandırılmasını talep etti. 2 yıl hapis ve 75 bin euro para cezası.

Tasarıda, İsrail Devleti’ne karşı nefret ve şiddeti kışkırtmaktan 5 yıl hapis ve 100 bin euro para cezası talep ediliyordu.

Fransa Ulusal Meclisi’nin 2019’da Yahudi muhalefetini Siyonizm’le eşitleyen yasa tasarısını onaylaması tartışmalara neden olmuştu.

Pek çok akademisyen ve bilim insanı antisemitizmle mücadelenin değerini vurgularken, Siyonizm’e karşı çıkmanın yasal olduğu görüşünü paylaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu