Ekonomi

ABD bütçe açığının 10 yılda 2,6 trilyon dolara çıkması bekleniyor

‘Bütçe ve Ekonomik Görünüm: 2024-2034’ başlıklı raporunu yayınlayan CBO, 2023 mali yılında 1,7 trilyon dolar olan federal hükümetin bütçe açığının bu yıl 1,6 trilyon dolara düşmesinin beklendiğini bildirdi.

Gelecek yıl bütçe açığı 1,8 trilyon dolara2034 yılında bütçe açığının artacağı iddia edilen raporda, 2,6 trilyon dolaraulaşacağının tahmin edildiği bildirildi.

Rapora göre geçen yıl bu oran yüzde 97,3’tü. kamu borcuGayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) oranının bu yıl yüzde 99’a yükselerek 2034’te tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yüzde 116’ya ulaşmasının beklendiği kaydedildi.

Kısmen sıkı para politikasının bir sonucu olarak işsizlikRaporda, ekonomik büyüme arttıkça ekonomik büyümenin 2024 yılında yavaşlayacağı belirtilirken, ülke ekonomisinin geçen yıl yüzde 3,1 olan büyüme oranının bu yıl yüzde 1,5, gelecek yıl ise yüzde 2,2 olarak tahmin edildiği belirtildi.

ABD’nin ulusal borcu artıyor

ABD federal hükümetinin borcu Ocak 2022 sonunda 30 trilyon doların biraz üzerinde seyrederken, 15 Eylül’de borç 33 trilyon dolar gibi yeni bir rekora ulaştı.

Fox News TV kanalına konuşan dünyaca ünlü ABD bankası JPMorgan Chase’in CEO’su James DimonABD’nin ulusal borcun artması nedeniyle ‘uçuruma doğru gittiğini’ söyledi.

Dimon, ABD’nin ulusal borcunun her zaman ve hızla arttığına dikkat çekerken, “Bu bir uçurum ve biz bu uçurumu görebiliyoruz. Yaklaşık 10 yıl uzaklıktaki bu uçuruma saatte 60 mil (yaklaşık 100 km) hızla gidiyoruz.“dedi.

çok önce ABD Hazine Bakanı Jeannette YellenÜlkenin 34 trilyon dolarlık dış borcunu ‘korkutucu’ olarak nitelendirdi.

Uzmanlar, bu kadar büyük bir ulusal borcun ödenmesinin ABD hükümetine bütçe gelirlerinin yaklaşık üçte birine mal olabileceği konusunda uyarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu