Ekonomi

PepsiCo Manisa Fabrikasında Biyometanizasyon tesisi açtı

PepsiCo Türkiye, pep+ stratejisi doğrultusunda hayata geçirdiği sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Sürdürülebilir bir gıda sisteminin oluşturulmasına katkıda bulunmak amacıyla tüm faaliyetlerini uçtan uca PepsiCo Positive (pep+) stratejisi doğrultusunda yönetmekte ve tüm yatırımlarını bu bilinçle gerçekleştirmektedir. Bu bağlamda, ‘Pozitif Tarım’ ve ‘Pozitif Seçenekler’ ile birlikte pep+ stratejisinin üç temel bileşeninden birini oluşturan ‘Pozitif Değer Zinciri’ başlığı da yer aldı. altındaNet sıfır emisyona ulaşma, net su pozitif şirket olma ve ambalaj sürdürülebilirliğini iyileştirme yönündeki çalışmalarını güçlendirmeye devam eden Şirket, yenilenebilir enerji kullanımı, su verimliliği ve geri dönüştürülmüş PET kullanımına yönelik değer yaratan projelerini her geçen gün daha da ileriye taşıyor.

PepsiCo bünyesinde, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla dünyada yüzde 100 yenilenebilir elektrik hedefine ulaşan ilk şirketlerden biri olan PepsiCo Türkiye, gıda fabrikalarındaki Organik Atık İşleme Tesisleri ile elektrik ihtiyacının yüzde 35’ini karşılıyor. Elektrik ihtiyacının geri kalan kısmı güneş panellerinden ve yenilenebilir elektrik tedariği sağlayan firmalardan sağlanmaktadır.

Bu küresel hedeflerin bir yansıması olarak PepsiCo Türkiye, son dönemde Manisa Fabrikasında hayata geçirdiği Biyometanizasyon Tesisi ile organik atıklardan biyometan gazı üretmeyi başardı. PepsiCo halihazırda Türkiye’deki fabrikalarında Biyometanizasyon Tesisi ile organik atıklardan elektrik üretiyor; Konut ve işyerlerinde kullanılan doğalgazın yerini alabilecek daha verimli biyometan gazı üreterek karbon emisyonunu azaltacak yenilikçi bir çalışma yürütürken, elektrik tüketiminde de doğal kaynak kullanımını azaltacak.

Biyometanizasyon Tesisi’nin açılışı PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Zeynel Kılınç, Manisa Vali Yardımcısı Erhan Günay, Yunusemre Kaymakamı Atilla Kantay, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Metin Memiş, T.C. Güç ve Doğal Kaynaklar Güç Verimliliği. ve Çevre Dairesi Başkan Yardımcısı Bilal Düzgün, Manisa Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Manisa OSB Yöneticileri, askeri ve sivil yetkililer ile bölgedeki firmaların çok sayıda çalışanı .

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Zeynel Kılınç, “Biyometanizasyon tesisinin açılışı, Cumhuriyetimizin 2. yüzyılında, yani yatırım yüzyılında ofis olarak açtığımız ilk yatırımdır.”

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Zeynel Kılınç, ülkemizin son 20 yılda sunduğu güven ve istikrar ortamı sayesinde uluslararası doğrudan yatırımlar açısından büyük bir atılım gerçekleştirdiğini ve 250 milyar dolarlık yatırım geldiğini belirtti. Bu dönemde Türkiye’ye yatırım yapıldığını ve bu yatırımlarda iktidar kolunun başrol oynadığını ifade etti. oynadığını vurguladı.

Biyometanizasyonun sürdürülebilir bir gelecek için en değerli değer olduğunu ve bugün açılan biyometanizasyon tesisinin farkındalığı artırarak ülkemizin yeşil dönüşümüne, cari açığın azaltılmasına ve 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefine önemli katkı sağlayacağını belirten Kılınç, şunları kaydetti: tesis, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, yani yatırım yüzyılında bir ofis olacak. Açtıkları ilk yatırım olduğunu ve bu yatırımın açılışına tanık olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak bu tesis gibi yenilikçi ve sürdürülebilir yatırımları her zaman desteklediklerini ve bundan sonra da desteklemeye devam edeceklerinin altını çizen Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Zeynel Kılınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Bildiğiniz gibi dünyanın her köşesindeki mevcut ofislerimiz aracılığıyla yeni uluslararası yatırımcılara ulaşarak, Türkiye’nin cazip sektörlerdeki yatırım ortamlarını anlatarak uluslararası sermayeyi Türkiye’ye çekmeye çalışıyoruz. Bu etkinliklerin yanı sıra biliyoruz ki; Burada mevcut uluslararası bir yatırımcının faaliyet alanını genişletip başarılı hikayeler ortaya koyabiliyorsanız, yapacağınız en iyi tanıtım faaliyeti aslında bu alanda yarattığınız katma değerdir. Çünkü her başarılı yatırım hikayesi yeni oyuncuların önünü açar. Türkiye’ye Yatırım Bildirgemizi sık sık duyurduğumuz ülkemizin yatırım ortamına güvenle yatırım yapan PepsiCo ailesini bir kez daha tebrik ediyoruz. “Türkiye’nin Yüzyılını Yatırım Yüzyılı yapma hedefimizi Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla paylaştıkları için kendilerine bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.”

“Türkiye ve dünyada PepsiCo ekosisteminde bir ilke imza attık.”

PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, sıfır emisyon ve sıfır atık hedefine katkı sağlamak, üretimden çıkan organik atıklardan üremede kullanılan doğalgaz yerine biyometan üretmek amacıyla Biyometanizasyon Tesisi projesini hayata geçirdiklerini belirterek, şunları söyledi: “PepsiCo olarak diğer fabrikalarımızda da kojenerasyon tesislerimiz var ve organik atıklar kullanıyoruz.” Elektrik üretiyoruz. Bu projemizde ilk kez Manisa fabrikamızda elektrik yerine doğalgaza benzer biyometan üretecek ileri teknoloji ve mühendislik içeren bir sistemi hayata geçirdik. Böylece organik atıklarımızdan yüzde 99 saflıkta biyometan gazı ürettik. Bu işlem sayesinde ürettiğimiz biyometanı üretim limitlerimizde doğalgaz yerine yakıt olarak kullanabiliyoruz. Türkiye’de ve PepsiCo ekosisteminde bir ilk olan projenin ülkemizde ve dünyadaki diğer firmalara da ilham vereceğine inanıyoruz. PepsiCo Türkiye olarak Cumhuriyetimizin 100. yılında güneş enerjisi panellerine 250 milyon TL, biyometanizasyon tesisine ise 100 milyon TL harcanacak; “Yenilenebilir enerji kaynaklarına 350 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapmış olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

Doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu karşılayacak ve emisyonları 55 bin ağaç azaltacak.

Biyometanizasyon Tesisi’nin ilk aşamasında patates, cips, nişasta, yağ, arıtma çamuru ve benzeri organik olarak parçalanabilen atıklar Anaerobik Çürütme yöntemiyle yani oksijensiz bir ortamda, belirli bir süre içerisinde biyogaza fermente edilmektedir. 25-30 günlük bir süre. Daha sonra tesisin en değerli bileşeni olan Metajen Ünitesinde biyogaz bir dizi saflaştırma işleminden geçirilmekte ve bunun sonucunda biyogaz yüzde 99 saflıkta biyometana dönüştürülmektedir. Bu yatırımla yılda yaklaşık 10.000 ton organik atıktan yaklaşık 1,2 milyon Nm3 biyometan gazı üretilebilecek. PepsiCo Manisa Fabrikası’nın doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’u, doğalgazın saf hali olan ve sıvı doğalgaz olarak da adlandırılabilecek biyometan üretimiyle karşılanacak. Yıllık ortalama 1237 ton Sera Gazı emisyonu azaltılacak. Yani yaklaşık 55 bin ağaç ile temizlenebilecek 566.000 m3 doğalgaz tüketiminden kaynaklanan sera gazı emisyonlarına karşılık gelen bir emisyon azaltımı sağlanacak.

“Endüstriyel simbiyozla başkasının atığı hammaddemiz haline gelecek ve doğalgaz ihtiyacımızın yüzde 40’ından fazlasını bu şekilde karşılayabileceğiz.”

Biyometanizasyon Tesisi’nde farklı firmaların atıklarını değerlendirmeyi planladıklarını belirten PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, “Bu projeyi daha da ileriye taşıyarak Manisa Fabrikamızda tükettiğimiz doğalgazın büyük bir kısmını biyometanla karşılamayı hedefliyoruz. işbirliği yapacağımız diğer firmalardan alacağımız atıklarla üretim yapacağız. Dışarıdan atık ithal edilmesi için Bakanlığa başvurduk. Fizibilite çalışması yapılıyor. Çevre izinlerini bekliyoruz. Manisa fabrikamızın yakınındaki diğer fabrikalarla da görüşmelere başladık. Endüstriyel simbiyozla işbirliklerini geliştireceğiz. Karşımızdakinin atığı bizim ham maddemiz olacak. Bu nedenle projenin hem çevremize hem de döngüsel ekonomiye katkı sağlamasını bekliyoruz. Gerekli izinlerin alınmasının ardından 2024 yılında endüstriyel simbiyozla biyometan üretimine başlamayı planlıyoruz. Bu sayede tükettiğimiz doğalgazın yüzde 40’ından fazlasını karşılayabileceğiz” dedi.

Türkiye’deki düzenlemelere öncülük etti ve Portekiz’de örnek olarak hayata geçiriliyor.

PepsiCo’nun Biyometanizasyon Tesisi projesi birçok alanda ilk ve örnek oldu. Alanında uzman 50 kişiden oluşan PepsiCo Türkiye ekibi, Almanya ve Portekiz’den uzmanlarla iş birliği içinde çalışarak dünyanın en ileri teknolojilerini kullandı. Endüstri 4.0’a uygun olarak tasarlanan PepsiCo Manisa Fabrikası’nda Biyometanizasyon Tesisi de buna uyumlu olacak şekilde tasarlandı. Otomasyon sistemi ile yönetilen tesiste her süreç teknolojik olarak tek merkezden yönetilebilmektedir. Proje aynı zamanda PepsiCo ekosistemine de örnek teşkil etti. Bugüne kadar yurt dışına pek çok güzel örnek ihraç eden PepsiCo Türkiye’nin bu projesi, PepsiCo’nun Portekiz’deki tesisinde uygulanmaya başlıyor. Projenin dünyanın farklı ülkelerindeki birçok PepsiCo tesisinde hayata geçirilmesi öngörülüyor.

PepsiCo Manisa Fabrikası’nın elektriğinin yüzde 50’si güneş enerjisinden sağlanıyor

PepsiCo’nun diğer fabrikaları gibi Manisa Fabrikası da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Sıfır Atık Belgesi ile belgelendirilmiş sıfır atıkla faaliyet göstermektedir. Sürdürülebilirlik odaklı pek çok yatırımın yapıldığı PepsiCo Manisa Fabrikası’nda 2018 yılından bu yana enerji kullanımı yüzde 17, su kullanımı ise yüzde 40 azaltıldı. Diğer PepsiCo fabrikalarında olduğu gibi Manisa’da da yüzde 100 yenilenebilir elektrik kullanılırken, yüzde 50 oranında yenilenebilir enerji kullanılıyor. Tüketimin yüzde 100’ü kurulu güneş enerjisi panellerinden karşılanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu