Sağlık

Narsist Benden Sonra Mutlu Olacak mı? Peki Mutlu Olacak mıyım?

Çok üzgünüm, bal kadar keyifli olurdu. Size o kadar güzel yansıyor ki “bak ne kaybetmişsin” görüntüsü oluşturmaya çalışıyor. Ama şunu unutma! Narsistlerin memnuniyeti yapaydır. Bu içeriden gelen bir tatmin değil, sadece dışarıya o izlenimi vermektir. İnsanların beğenisini kazanmak için gösterilen bir tiyatro sahnesi. Gerçeklikle kesinlikle alakası yoktur. Onun mutluluğunu ne kadar araştırmaya çalışırsanız o kadar mutsuz olursunuz.

Narsist boşluk ve yalnızlık hissinden kesinlikle hoşlanmaz. Boşluk ve yalnızlık duygusu onun en büyük acısıdır. Bu acıya dayanamadığı için hemen peşinden diğerini bulur. Gittiğinizi anladığında bile başkasını bulmaya başlar. Narsist, ayrılık acısını yaşamamak için karşıdakini sizin yerinize koyar. Üzülmeyin ve üzülmeyin: “Beni hiç sevmedi, hemen başkasının kollarına atladı, bana değer vermedi…” Bu düşüncelerin aklınızda dolaşması normaldir ama aslında öyle değildir. gerçeği yansıtır. Narsistin aklı yine sendedir ama acısını dindirmek için başka insanları yara bandı olarak kullanır.

Ayrıldığınızda narsist size kendi memnuniyetini ve yeni bağını göstermek için çılgınca bir çaba gösterecektir.

Echo ve Narcissus, John William Waterhouse, 1903

“İyi bir ruh halinde olduğunu, seyahat ettiğini ve eğlendiğini” göstermek için her zaman sosyal medyada paylaşım yapacak. Burada amaç “Bak mutluyum, seni sevmedim, üzgün değilim” imajını vermek. Hiçbirine aldırmayın. Sosyal medyada olmasa bile dikkatinizi çekmek için elinden geleni yapacaktır. Arkadaşlarınız aracılığıyla size mesajlar gönderecektir. Ortak arkadaşlarınız size “yeni kız arkadaşıyla çok mutlu” gibi şeyler söyleyecektir. Şans eseri gittiğiniz yerlere gelip karşınıza çıkacaktır. Amacı “beni unutma, unutmanı istemiyorum” mesajını vermektir.

Narsist çok güzel bir bağa sahip olduğunu anlatmaya çalışacaktır. Bu, memnuniyet tiyatrosunun açılış perdesidir. Hatırlarsanız narsist size de böyle bir giriş yapmıştı. İzleyicinin ve ana karakterin dikkatini çekmek için elinden gelenin en iyisini yapması gerekiyor. Yeni kız arkadaşıyla birlikte gitmek istediğiniz yerlere gidecek, her zaman yapmak istediğiniz aktiviteleri yapacak, sevdiğiniz yerlere gidecektir. O kişiyle sizin istediğiniz ama elde edemediğiniz her şeyi yapacaktır.

Mutluluk tiyatrosunun ikinci perdesi devalüasyondur. Aslında bu sahneyi izlemeye hakkınız yok. Çünkü narsist bu sahneyi kimseye göstermez. Sadece ana karakterle yaşıyor. Siz sadece sahnenin ilk perdesini izlemeye devam edin. Ancak perde arkasında yaşananlar korkunç. Ana karakter artık yıpranmış ve bitkin durumdadır ancak bunu kimseye söylemez. Narsist hâlâ çok mutlu olduğunu göstermeye çalışır. “Hâlâ çok mutlular, acaba ben mi anlaşamadım, bana mı öyle geldi?” diye sorarak kendi mutluluğunuzu baltaladığınızı sanıyorsunuz. Bu fikirleriniz gerçeği yansıtmamaktadır. Bu fikirlerin doğru olduğunu düşünüyorsunuz çünkü narsist size yalnızca görmenizi istediğini gösteriyor. Ama kendi içlerinde bir yangın yaşıyorlar. Ama gördüklerinize inanacaksınız. Ama size hatırlatmam şu; gördüğünüz her şeye inanmayın çünkü aldatılıyorsunuz.

Narsistten ayrıldıktan sonra “Hala mutlu mu?” sorusunu soruyorsanız yas sürecini henüz tamamlamamışsınız demektir. Zihniniz size “Bana yaşattığın onca şeye rağmen acı çektiğini görmek istiyorum” gibi mesajlar verecektir. Bunu görmek sizi rahatlatabilir ama sonunda kendinize üzülecek ve “neden bu kadar kötü düşünüyorum?” diye düşünüp yersiniz. Sen hiçbir zaman kötü kalpli bir insan olmadın ve olmayacaksın. Neyse boşver, işi Allah’a bırakalım ve yolumuza devam edelim. İnanın onu takip edip görmezden gelmediğinizde onun kötü haberi zaten size gelecektir. Keder sürecinizi tamamlamaya odaklanın.

Gelin mutluluk ve yas sürecinizden bahsedelim;

Narsistten ayrıldıktan sonra mutlu yaşamayı ve güzel hissetmeyi beklemeyin. Bu süreci acı çekmeden atlatamazsınız. Narsistten ayrıldıktan sonra öncelikle bir yas süreci geçireceksiniz. Tüm süreci adım adım deneyimleyeceksiniz, bazen hızlı bir şekilde sonuç alacaksınız, bazen de geri adım atacaksınız. Yas sürecinizin ilk aşaması şok ve inkardır. İkinci aşama öfke, üçüncü aşama depresyon, dördüncü aşama pazarlık ve son aşama ise kabullenmedir.

Yas süreciniz yaklaşık 1 ila 3 ay kadar sürecektir. Bu süreçte aşamaları birlikte deneyimleyebilir veya geriye doğru gidebilirsiniz. Yani öfkelendiğinizde depresyon belirtileri de gösterebilirsiniz. Depresyonda olduğunuzda zihniniz sizinle işbirliği yapabilir ve sürecinizi güçlendirebilir. Bazen eski partnerinizi ya da size onu hatırlatan bir şeyi gördüğünüzde zamanda geriye gidebilir ve tetiklenebilirsiniz. Bu yüzden kendinize kızmayın. Eğer süreciniz 3 aydan fazla sürüyorsa destek almaktan çekinmeyin.

Eğer kendi mutluluğunuzu arttırmak istiyorsanız onu hatırlatan her şeyden bir süre uzak durmanız yararınıza olacaktır. Bir süre onun ikramlarından ve birlikte gezdiğiniz yerlerden uzak durmanız sizin için faydalı olacaktır. Takip etmeyi bırak. Her zaman buna uymaya çalışmak sürecinizi çok zorlaştıracak ve yavaşlatacaktır. Sizinle bağlantı kurmaya çalışsa bile ona nazikçe her şeyin bittiğini hatırlatın. Yas süreciniz sırasında başka biriyle bağlantı kurmaya çalışırsanız hata yapma olasılığınız yüksektir. Başkalarını yara bandı olarak kullanmayın, bu size en büyük zararı verecektir.

Kendi mutluluğunuzu arttırmak istiyorsanız öncelikle zihninizi arındıracak aktiviteler yapabilirsiniz. Duygularınızı bir kağıt parçasına, arkadaşınıza, terapistinize anlatabilirsiniz. Ancak bu kişilerin sizi yargılamayacak veya rahatsız edici yorumlar yapmayacak kişiler olduğundan emin olun. Her zaman bağlantınızın neden kötü gittiğini ve neden kesilmesi gerektiğini yazın veya açıklayın. Hissettiğiniz duyguları ifade edin. Kederinizi, öfkenizi, hayal kırıklığınızı ve mutsuzluğunuzu ifade etmek, duygularınızı salıvermenize yardımcı olacaktır.

Uygun görünen tüm aktiviteleri yavaş yavaş hayatınıza yeniden dahil etmeye çalışın. Spor yapıyorsanız günde 10 dakika da olsa küçük adımlarla yapın. Kişisel bakımınıza dikkat etmeye çalışın. Dışarı çıkıp insanlarla sosyalleşin, birlikte aktiviteler yapın. Kafanızı temizledikten sonra kendinizi meşgul edecek hoşunuza giden aktiviteler yapın.

Narsistin değil, kendi mutluluğunuza odaklanın… Saygılarımla…

instagram

Youtube

X

tiktok

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarlarının özgün fikirleri olup, Onedio’nun yayın politikalarını yansıtmayabilir. ©Onedio

haber-akdagmadeni.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu