Haber

ECOWAS Dönem Başkanı Tinubu, Nijer’deki darbeye aracılık edecek heyete dostça yaklaşma çağrısında bulundu.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Dönem Lideri Bola Ahmed Tinubu, Nijer’deki darbe nedeniyle arabuluculuk yapmaya, gelişmelere dostane yaklaşmaya çağırdı.

ECOWAS Dönem Başkanı ve Nijerya Devlet Başkanı Tinubu, Nijer’deki darbe sonrası arabuluculuk için bu ülkenin yanı sıra Libya ve Cezayir’e gidecek heyetleri başkent Abuja’da kabul etti.

Tinubu, delegasyonları Nijer’deki duruma Afrika barışı ve kalkınması için dostane bir şekilde yaklaşmaya ve sorunu çözmek için tüm paydaşları güçlü bir şekilde dahil etmeye çağırdı.

ECOWAS’ın Nijer’de demokrasinin sağlanmasını istediğini vurgulayan Tinubu, “Kimseye bilgi vermek istemiyoruz. Bizim derdimiz demokrasi ve bölge barışı.” söz konusu.

ECOWAS, Nijerya eski Cumhurbaşkanı General Abdulsalami Abubakar ile Nijerya İslami İşler Yüksek Konseyi (NSCIA) Başkanı Sa’ad Abubakar’ın arabuluculuk yapmak üzere Nijer’in başkenti Niamey’e gitmesine karar verdi.

Tinubu ayrıca Nijerya’nın Niamey Büyükelçisi Babagana Kingibe başkanlığındaki ayrı bir heyeti Libyalı ve Cezayirli liderlerle görüşmek üzere görevlendirdi.

Nijer’de darbe

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar tarafından gözaltına alındı ​​ve o akşam ordu, iktidarı ele geçirdiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahman (Omar) Tchiani, 28 Temmuz’da Ulusal Vatanı Koruma Kurulu (CNSP) olarak adlandırılan cuntanın liderliğini üstlendi ve geçiş hükümetinin başına geçti.

Cuntaya verilen süre azalıyor

ECOWAS, 30 Temmuz’daki olağanüstü zirvesinde, askeri cuntaya Başkan Bazum’un serbest kalması ve göreve dönmesi için bir hafta süre verdi.

ECOWAS, taleplerinin bu süre içinde karşılanmaması halinde askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini açıklamıştı.

Askeri müdahale olasılığı, Batı Afrika’daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekti.

Yönetimde askerlerin bulunduğu Burkina Faso ve Mali, yaptıkları ortak açıklamada ECOWAS’ı Nijer’e askeri müdahalenin kendilerine karşı savaş anlamına geleceği konusunda uyardı.

kizilcahamam-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu