Haber

Birtek-Sen Olaya Tepki Gösterdi Dokuma İşçisi İbrahim Halil Yabati’nin bel fıtığı nedeniyle tazminat ödenmeden işine son verildiğini iddia etti.

CEYLAN SAĞLAM

Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN), Gaziantep Türkiye’de Merinos halı fabrikasında çalışan 33 yaşındaki İbrahim Halil Yabati’nin bel fıtığı olduğu için tazminat ödenmeden işten çıkarıldığını öne sürerek olaya tepki gösterdi. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, “Orada 7 yıl çalıştı, bel fıtığından yakalandı, rapor sorun çıktı diye izine çıkmak istedi, yıllık iznini bile vermediniz, üstüne üstlük” dedi. Bunun üzerine işçiyi kovdunuz.Halı sektöründe Merinos gibi bir fabrikada şubenin devi Bir işçi 7 yıl çalışıp bel fıtığı değeri için gece gündüz çalışıyorsa sonra tazminatsız işten atılıyor. , şartları kötü olan fabrikalardaki personelin durumu hakkında da bize fikir vermektedir.Avukatımız bu personel arkadaşımız için işlemleri başlatmıştır.Orada durmayacağız.Merinos bu mağduriyeti çözmezse bu kabul edilebilir bir durumdur. “Bu arkadaşımızı yeniden bünyemize katmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Gerekirse Meclis’e de getiririz” dedi.

SADECE SEN, Gaziantep Türkiye’de Merinos halı fabrikasında çalışan 33 yaşındaki İbrahim Halil Yabati’nin bel fıtığı nedeniyle tazminat ödenmeden işine son verildiğini duyurdu. BİRTEK-SEN, 31 Temmuz’da Twitter hesabından şunları paylaştı:

“İbrahim Halil Yabati. 33 yaşında. 7 yıldır Merinos’ta çalışıyor. Merinos’taki birçok işçi gibi bel fıtığına yakalandı. Geçen Kurban Bayramı’nda beline takıldı. rapor aldığı için uyardı kullanmadığı yıllık iznini vermediler tazminatsız işten çıkardılar vardiya amirine haber vermesine rağmen yokluğu yazıldı o halde adeta fabrikaya sürünerek gitti . Buna rağmen tazminatsız işten çıkarıldı.Şimdi Merinos yönetimine soruyoruz: Bel fıtığı olduktan sonra işten çıkardığınız işçiyi işe alıp sonra özür dileyecek misiniz?

“GAZİANTEP’TE PATRONLAR HUKUKUN ÜZERİNDEDİR”

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, konuşma konusuna ilişkin BİRTEK-SEN’in yaptığı paylaşımı aktararak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na şu soruyu sordu:

“7 yıllık Merinos işçisi İbrahim Halil Yabati’yi henüz 33 yaşındayken bel fıtığı yapan ağır çalışma koşulları değil de nedir? İşçi hastalanınca rapor almak hakkı değil mi? Hangi kanun var? Rapor almak için ihtar vermek için orada mı?Yıllık iznini kullanmak istediğinde neden iznini kullanamadı?”Bel fıtığı olan işçiyi zorla işe çağırmak nedir? Peki, neye kıyasla onu tazminatsız işten çıkardınız? Merinos patronu çalışma maddelerine tabi değil mi? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Antep’te patronlar hukukun üstünde mi?”

BİRTEK-SEN Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Türkmen, Gaziantep’teki dokumacı personel ile tazminatsız ihraç edilen İbrahim Halil Yabati’nin yaşadığı sorunlar hakkında şunları söyledi:

“İŞÇİLER DIŞARIDAN İKİ KAT SICAKLIKTA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR”

“Meslektaşımız İbrahim Halil Yabati’nin Merinos’ta son örneği olan mağduriyeti, birçok iş kolunda olduğu gibi özellikle tekstil sektöründe de işçilerin iş sağlığı ve güvenliğinin ne kadar kötü olduğunu göstermektedir. Daha dün 40 yaşında bir işçi. Osmaniye’de bir dokuma fabrikasında çalışan Esin Albayrak isimli personel çalıştığı yerde bozuldu ve hayatını kaybetti.Burada sıcaklıklar çok yüksek.İnsanların hayatını tehdit edecek düzeyde.Aslında ilgili bakanlıklar da insanları uyarıyor. her saat dışarı çıkmak ama “dışarı çıkma” denilen bu koşullarda ve fabrikaların yarattığı ısının da ekleneceğini düşünürsek normalde dışarıdaki sıcaklığın iki üç katı oluyor. Bu fabrikaların birçoğunda ne yazık ki klima sistemi ya hiç yok ya da tamamen yetersiz.Bir dokuma işçisi bu nedenle hayatını kaybetti.

Bu, işçi arkadaşımızın yaşadığı dokuma fabrikalarında işçilerin çalışma koşullarının değerli bir örneğidir. Ben de eski dokuma işçisiyim, halı dokuma işçisiyim. Merinos daha önce çalıştığım bir fabrika. Orada çalışırken bel fıtığıma yakalandım ama kısa bir süre sonra işi bıraktığım için ilerlemedi. Bunu Merinos’ta çok sık duyarız. Üstelik Merinos, fiyatı ve koşulları nedeniyle Gaziantep’in en güzel ve kurumsal halı fabrikalarından biri olarak biliniyor. Hak gaspı, hukuksuzluk gibi olayların en az yaşandığı fabrikalardan biri olarak biliniyor. En uygun fabrikanın durumunu görmek ve diğer fabrikadaki personelin hangi koşullarda çalıştığını anlamak için fikir verdiğini düşünüyorum.

“20 YIL ÖNCE 3 KİŞİNİN YAPTIĞI İŞİ ŞİMDİ BİR KİŞİ YAPIYOR.

Merinos’ta bir uygulama var, göreli ücretler diğer fabrikalara göre biraz daha yüksek. Ama mesela bu fabrikada çalışan bir işçi diğer fabrikalara göre çok daha fazla çalışmak zorundadır. 20 yıl önce o fabrikada çalıştım. Ben çalışırken 3 kişinin yaptığı işi Merinos’ta şimdi tek kişi yapıyor. 20 yıl önce Merinos’ta bir dokumacı kalfasının maaşı asgari ücretin tam 4 katıydı. Ama şimdi asgari ücretin iki katına düştü. Son 20 yılda Merinos’ta çalışan bir işçi 2 kişinin işini bir kişi yapıyor. 20 yıl önce bir kişinin aldığı fiyatı iki kişiye paylaştırıyorlar ve bu fiyatlar eriyip bir oldu. Bu aslında sömürü ölçeğinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Sonuç olarak, İbrahim Halı örneğinde olduğu gibi, çalışanlar yıllarca çalıştıktan sonra bel fıtığı, boyun fıtığı gibi iş yerinin yüksek temposuna ayak uyduramaz hale gelirler. Buna yetişemediklerinde, çok sık rapor almaları gerektiğinde kapı önüne atılıyorlar.”

“İŞÇİ DOSTUMUZUN ÖDÜLSÜZ ATEŞİDİRLER”

Türkmen, Yabati’nin iş yerinde yaşadığı sorunları şöyle anlattı:

“Buradaki İbrahim Halil Yabati örneğinde ne oldu, bizim elemanımız 7 yıldır bu fabrikada çalışıyor. Zor şartlar altında çalışıyorlar. Bu tempo sonucunda bu personel bel fıtığı olmuş ama yapmıyor. Haberi bile yok.Geçen Kurban Bayramı’nda evde mahsur kalmış.Buna dair rapor alıyor.Bitmeden birkaç gün önce iş yerindeki şube müdürünün rapor almakta zorlandığını duyuyor. Meslektaşımız vardiya amirini arayıp “Ben işimden ayrılmak istemiyorum, işimden memnunum. İşe ihtiyacım var ama benim durumum bu. Bel fıtığım var, sırtım kilitli. Eğer ‘

Normalde yıllık izin, işçinin izin hakkı için kullanılır. Hatta işçi rahatsız olunca rapor alıyor. Ama emekçi buna bile göz yumar ve fedakarlıklar yapar. Onu bile yapmıyorlar gitmedim raporundan sonra 3 gün gitmediği günleri yazıyorlar. Personel bu durumu anlatmak için fabrikaya gider ve vardiya amiri ile görüşür. İşçi, vardiya amirinden hakaretler duyar. Sonra işçi yöneticiye şikayet edince işçiyi hakaret etmekte haklı bulur; Vardiya amirini kovarlar. Ama vardiya amirini tazminat ödeyerek işten çıkarıyorlar. Bu işçi arkadaşımızı tazminatsız işten çıkarıyorlar. Bu tür bir durum. 7 yıl orada çalıştı, bel fıtığından yakalandı, rapor aldığı için rapor sorun olduğu için izine çıkmak istedi, yıllık izin bile vermediniz, üstelik kovdunuz. çalışan.

“MESLEK HASTALIĞI OLARAK TESCİL EDİLMESİ İMKANSIZ”

İşçi İbrahim Halil Yabati için sendika avukatının yasal süreci başlattığını belirten Mehmet Türkmen, şunları söyledi:

“Halı sektörünün devi Merinos gibi bir fabrikada çalışan bir işçi 7 yıl gece gündüz çalışıp bel fıtığı olacak kadar çalışsa ve sonra karşılıksız işten çıkarılsa, bu bize işçinin durumu hakkında da fikir verir. fabrikalarda kötü şartlarda çalışan işçiler o yüzden BİRTEK-SEN olarak biz burada örgütlü değiliz o üye değil ama üye olsak da olmasak da uğraşıyoruz avukatımız da bunun için süreçleri başlatmış durumda. personel arkadaş Durmayacağız Merinos bu mağduriyeti çözmezse bu kabul edilebilir bir durum değil bu arkadaşımızın tekrar kadroya alınması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

İbrahim Halil arkadaşımızın durumu meslek hastalığıdır. Meslek hastalığı sayılması gereken birçok hastalık bu ülkede meslek hastalığı sayılmıyor. Meslek hastalığı olarak tescillenmesi neredeyse imkansızdır. Türkiye sanayisinin en büyük şehirlerinden biri olan Gaziantep’te meslek hastalıkları hastanesi bulunmamaktadır. Bu aynı zamanda bu durumda olan personelin sorunlarının gündeme getirilmesi açısından da değerlidir.”

Kaynak: ANKA / Günümüz

haberyaglidere.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu