Ekonomi

Bakan Bilgin: Asgari ücret 500 dolar üzerinden belirlenecek

AKP Ankara Milletvekili adayı Alım, canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Enflasyona karşı her zaman işçiyi korumaya çalıştıklarını kaydeden Bilgin, şöyle devam etti:

– Bildiğiniz üzere 700 bini aşkın işçi kitlesiyle yürüttüğümüz toplu sözleşme süreçleri bir müzakere sürecidir. Sadece müzakere değil, çekişme atmosferinde gerçekleşir. Sendikalarımız mutlaka bir noktaya geldiler, hemfikir oldukları ve katılmadıkları noktaları ortaya koydular.

-İşte o aşamada biz devreye giriyoruz. Emeğin lehine müdahale etmek zorundayız çünkü sosyal devlet işçiyi hem sermayeye hem de devlete karşı korumak zorunda.

– Soruna o misyonla baktık ve sorun uzlaşma noktasına geldi. Yarın Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla bu uzlaşmanın nasıl şekillendiğini kamuoyu ile paylaşacağız. Numarayı yarın paylaşacağız.

“Yaklaşık 500 dolar gibi bir oran olacak”

Temmuz ayında asgari ücret artışı konusunda tarihi bir adım attıklarını ve geliri vergiden hariç tuttuklarını belirten Bakan Alım, “Asgari ücretten 1,5 yıldır vergi alınmıyor. Temmuz ayında da gerçek alım gücünü koruyacak şekilde düzenleyeceğiz. Ocak ayında 455 doları aşan dolar bazında Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine getiren bir düzenleme yaptık. Temmuz ayında da aynısını yapacağız. Yaklaşık 500 dolar gibi bir oran olacak. İşimiz hazır.” terimleri kullandı.

EYT’si olmayanlar hem ikramiyelerini hem de birikmiş maaşlarını alacaklar.

Emeklilik Yaşı (EYT) olanların emeklilik sistemi ile ilgili yenileme tezlerinin sorulması üzerine Alım, EYT’nin yaklaşık 20 yıldır sorun olduğunu ve bunu çözdüklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisinden bu konuda çalışma istediğini kaydeden Alım, “O zamanlar yaş ortalaması düşüktü. Sistem bunu kaldırabilecek durumda değildi. Pandemi öncesi hazırlıklara başladık. Yaş ortalaması 50 idi, daha düşük olsa yapamazdık. Bu doğru zaman. Biraz daha uzun olabilirdi ama bir an önce bu adaletsizliğin giderilmesini istedik. 50, denge kurabileceğimiz bir yaş. Yaklaşık 1 milyon kişinin maaşı bağlandı, bağlanamayanlar ise hızla ikramiyelerini alacak. Bağlanmayanlar hem ikramiyelerini hem de birikmiş maaşlarını alacaklar. Kimsenin hak kaybı yok.” değerlendirmesini yaptı.

“Emekli maaşlarını belli oranda artıracağız, 10 bine kadar”

Bakan Alım, emekli maaşlarında kademeli artış uyguladıklarını belirterek, 7 bin liranın üzerindeki maaşlara belli oranda 10 bine kadar zam yapacaklarını bildirdi.

samsat-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu