Haber

Alman siyasetçiler: Umarız demokrasi kazanır

Almanya Federal Meclisi’nde temsil edilen beş partinin milletvekilleri, başkent Berlin’de aralarında DW Türkçe’nin de bulunduğu bir grup gazeteciyle bir araya geldi. 14 Mayıs seçimlerini Türkiye demokrasisi için bir “kader anı” olarak değerlendiren milletvekilleri, seçmenin “demokrasiye dönüş”ten yana tercih yapmasını umduklarını söylediler.

Türkiye’de seçimleri ‘demokrasi’ kazanırsa Almanya ve AB’nin Türkiye ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açabileceğine işaret eden siyasetçiler, bu süreçte Alman hükümetinin demokrasi ve ekonomik refahı destekleyici adımlar atabileceğine de işaret etti. Türkiye’de.

“Türkiye’de iktidar değişikliği büyük önem taşıyor”

Alman hükümetinin ortaklarından Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Türkiye kökenli üyesi Macit Karaahmetoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisinin artık Türkiye’yi ileriye taşıyamayacağının farkında olduğunu savundu.

Türk seçmeninin oyunu demokrasiden ve değişimden yana kullanmasını umduklarını vurgulayan Karaahmetoğlu, “Erdoğan’ın artık Türkiye’ye gram faydası yok. Türkiye çok değerli ve biz Türkiye’yi çok seviyoruz.” Firmaya destek olmak adına bu değişikliğin gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.


Türk asıllı Milletvekili Macit KaraahmetoğluFotoğraf: resim ittifakı/Geisler-Photopress

SPD’li milletvekili, “Alman parlamentosunda Türkiye’yi çok seven ve değer veren onlarca Türk arkadaş var, bakın ben Rizeliyim, benim gibi Türk asıllı milletvekilleri de var. Gerisini biz hallederiz.” Türkiye’nin yatırım yapmasını ve Avrupa’nın en iyi partner ülkesi olarak görülmesini sağlayacağız. Ancak değişim olmadan hiçbir şey mümkün değil” dedi.

Karaahmetoğlu, Alman hükümetinin Erdoğan’ın seçimleri kaybetmesi ancak görevi hakkıyla teslim etmemesi durumunda atılacak adımlara hazır olup olmadığı sorusuna da yanıt verdi.

SPD’li milletvekili, prensipte Rusya’ya uygulanan yaptırımlarda olduğu gibi atılabilecek adımlar ve takip edilebilecek süreçler olduğuna ancak bu noktaya gelinmeyeceğini umduğunu belirtti.

“Scholz bir ziyaretle yeni gücü destekleyebilir”

Peki, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimleri kazanması ve Türkiye’nin demokrasi yörüngesine dönmesi durumunda Almanya nasıl bir adım atacak?

Türkiye’de demokrasiye dönüş yönünde adımlar atılırsa Türk vatandaşlarına vize serbestisi ve Gümrük Birliği’nin modernizasyonu gibi alanlardaki adımları destekleyeceklerini belirten Karaahmetoğlu, “Almanya Başbakanı Scholz da önümüzdeki dönemde Türkiye’yi ziyaret edebilir. yeni hükümete desteğini göstermek için ilk yüz gün.” konuştu.

Alman hükümetinin seçimi kazanması halinde Erdoğan’la birlikte çalışmak zorunda kalacağını belirten SPD’li milletvekili, “Kötü, korkunç, hatta ülkeyi mahveden yönetimlerle çalışmak zorundayız. Devletlerarası ilişkiler her zaman devam eder. Ve Türkiye yalnız değil.” Erdoğan. Ama Türkiye bu sefer çok zaman kaybedecek” dedi.

“Mafya benzeri örgüt”

Karaahmetoğlu, Sedat Peker ve Muhammet Yakut’un ardından Erdoğan’ın yakın çevrelerinden Ali Yeşildağ’ın AKP hükümeti hakkında ortaya attığı yolsuzluk ve gasp iddialarını da değerlendirdi. Macit Karaahmetoğlu, Erdoğan’ı “dünyanın en büyük çetesini kurmak” ve “çete lideri” olmakla suçlayan Yeşildağ’ın açıklamalarının aslında bilinen gerçekleri bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Türkiye’de iki devlet var. Biri bizim bildiğimiz vergi toplayan devlet, diğeri de kendisi için para toplayan AKP. Mafya benzeri bir paralel yapı var. Bu sayede Erdoğan kontrolü eline almakla kalmadı. Devletin değil, basının da.Normalde Erdoğan bu seçimlerde zaten yüzde 10’da.Kuzey Kore’de bile devlet tüm basını kontrol altına almış.Orada insanlara sorsanız ‘Önderimiz’ derler. dünya lideridir, ülkemiz en iyi ülkedir.’ Türkiye’de böyle bir durum var maalesef…”

“Yolsuzluk iddiaları bizi şok etti”

Ana muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin Milletvekili Serap Güler, AKP hükümetine yönelik yolsuzluk iddialarının Almanya’da şok dalgası oluşturduğuna dikkat çekerek, “Alman siyasetçiler olarak artık bunu pek anlamıyoruz, artık bunu anlayamıyoruz. şoktayız. Bu nedenle 14 Mayıs’ta demokrasinin kazanacağını umuyoruz.” .


CDU Milletvekili Serap GülerPhoto: resim ittifakı/dpa

Seçimleri kim kazanırsa kazansın ufukta Türkiye’yi çok zor bir dönemin beklediğini savunan Güler, Erdoğan kazanırsa büyük bir hoşnutsuz gençlikle karşılaşacağını söyledi. Ya gençlik eylemleri olacağını ya da gençlerin ülkelerini terk etme eğiliminde olacağını düşündüğünü belirten Güler, “Ama Erdoğan kaybetse de huzursuzluk olur. Çünkü İstanbul’da gördüğümüz gibi kabul etmek istemeyecektir. sonuç kolay… Dolayısıyla Türkiye’yi zaten zor günler bekliyor. Bize düşen, Türkiye’nin bu zor günleri atlatması için sağduyu ve güç dilemek, demokrasiye destek olmaktır.”

Türkiye’de muhalefete yönelik şiddet olaylarının Almanya tarafından yakından takip edildiğinin altını çizen Güler, şiddet olaylarının seçimlere gölge düşürmemesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. CDU’lu Serap Güler, Erzurum’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu, onu koruyan polisleri ve peşine düşmeyenleri panik ve üzüntüyle karşıladıklarını, polisin taşlı linç girişimini engellemediğini söyledi. , onu takip etmeyen insanlara yönelikti.

Bunu söylediğim için çok üzgünüm ama biliyorsunuz son yıllarda Türkiye için ‘polis devleti’ tanımı yapılıyor ve Erzurum’da yaşananlar ve polisin tavrı bu tanımın o kadar da yanlış olmadığını gösteriyor. … Yaşananların bir defalık bir olay olduğunu, şiddetin artarak devam etmemesini diliyoruz.”

“Demokratik muhalefete karşı örgütlü şiddet”

Hükümet ortaklarından Yeşiller Partisi Milletvekili ve Almanya-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Max Lucks da Erzurum’da yaşananları sert sözlerle eleştirdi.

Lucks, taşlı saldırıyı ve polisin saldırıyı engelleyememesini “demokratik muhalefete karşı organize şiddet” olarak gördüğünü söyledi.

İmamoğlu ve Türkiye’deki tüm demokratik muhalefetle dayanışma içinde olduklarının altını çizen Lucks, “Devletin güvenlik kurumları gereğini yapmazken sivil toplumun şiddete karşı gösterdiği direniş ve güçlü dayanışma demokrasinin gücünü de gösteriyor. Bu hafta galip gelme ihtimali yüksek.”

Erdoğan ve hükümetine yönelik yolsuzluk iddialarını da yakından takip ettiklerini söyleyen Lucks, “Maalesef bu beni şaşırtmadı. Erdoğan hükümetinin çeşitli alanlarda büyük yolsuzluklara bulaştığını uzun zamandır biliyoruz.”

“Almanya için de çok sancılı bir süreç”

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) Türkiye’deki seçimleri gözlemleyecek olan heyetinde yer alan ve seçimleri Diyarbakır’da izleyeceğini söyleyen Şanslı, “en kötü senaryoların” Türkiye’ye gölge düşüreceğini kaydetti. demokratik seçimler, eğer seçim sonuçları Erdoğan tarafından kabul edilmezse, Türkiye için pek çok farklı alanda sonuçlar doğurabilir. .


Max Lucks, Almanya-Türkiye Orta Parlamento Dostluk Kümesi LideriFotoğraf: Frederic Kern/Geisler-Photopress/picture Alliance

Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulamadığı için Avrupa Konseyi tarafından denetim sürecine dahil edildiğini hatırlatan Lucks, bu sürecin Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden ihraç edilmesine yol açabileceğini söyledi.

“Bu bizim için çok sancılı bir süreç çünkü Türkiye Almanya’dan çok daha uzun süredir yönetim kurulu üyesi. Almanya’nın insan haklarını koruyan ülkeler arasında yer almasının ve Avrupa Konseyi üyeliğinin temelini de Türkiye oluşturuyor. Dolayısıyla bu süreç bizim açımızdan son derece sancılı ve üzücü.Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın AİHM kararları uyarınca serbest bırakılmaması Türkiye ile ilgili buzdağının sadece görünen kısmı.Bu ihlal sürecinde şu an için bir hareketlilik yok. Demirtaş ve Kavala’nın “Önümüzdeki aylarda çok sayıda siyasetçi tutuklu kalmaya devam ederse Avrupa Konseyi’nin bunu daha fazla izleyebileceğini düşünmüyorum. Bu, Türkiye’nin Konsey’den ihraç edilmesine yol açabilir ki bu çok üzücü bir sonuç olur.”

“Bütün süreç büyük bir dikkatle izlenecek”

Scholz hükümetinin bir diğer ortağı olan liberal Hür Demokrat Parti (FDP) üyesi Jens Teutrine, 14 Mayıs’ta halkın sandıkta yapacağı oylamanın ardından yaşanacak tüm sürecin “büyük bir dikkatle” ilerlediğini söyledi. Hem Almanya’da hem de Türkiye’de seçimleri gözlemleyecek milletvekilleri tarafından. Takip edeceğini vurguladı.


FDP Milletvekili Jens TeutrineFotoğraf: Christoph Soeder/dpa/picture Alliance

Teutrine, “Demokratik seçimlerin sonuçları kabul edilirse ve muhalefet seçimleri kazanırsa, iktidar gerektiği gibi devredilmeli” dedi. bil” dedi.

Hür Demokratlar olarak Türkiye’yi Almanya’nın ortağı olarak gördüklerini ancak ülkeyi yöneten hükümetten endişe duyduklarını anlatan liberal siyasetçi, bu nedenle bir liderlik değişikliğinin değerli olacağını, bunun Türkiye’nin sadece Almanya ile değil, Türkiye ile olan ilişkilerini de güçlendireceğini kaydetti. Almanya ama aynı zamanda AB ile. Teutrine, Türkiye halkının daha fazla demokrasiyi, daha fazla hukukun üstünlüğünü ve daha fazla ekonomik refahı tercih etmesini umduklarını ancak aksi takdirde Almanya’nın Türk halkıyla bağlarını sürdüreceğini söyledi. En kötü senaryoda bu bağın daha da güçlendirilmesi gerekecek” dedi.

“Hiç Bu Kadar Umutlu Olmamıştık”

Muhalefetteki Sol Parti’nin Türkiye asıllı Milletvekili Ateş Gürpınar, Türkiye’de ilk kez Erdoğan’ın görev süresinin sona ermesinden çok umutlu olduklarını söyledi.


Sol Parti Türk Milletvekili Ateş Gürpınar Fotoğraf: Maresa Jung

Muhalefet üzerindeki siyasi baskıların seçim sürecinde tutuklamalar ve saldırılarla hız kazandığını, Erdoğan yönetiminin olası hile ve manipülasyon girişimleri karşısında alarma geçtiğini belirten Gürpınar, “Ancak sandığa gidilerek, oy verilerek gerekli değişiklik yapılabilir. Türkiye’de elde edilebilir.”

Scholz hükümetinden dikkat çeken açıklama

Bu arada Hükümet Sözcüsü Steffen Heberstreit’in dün Alman hükümetinin olağan basın toplantısında kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıt dikkat çekti.

“Başbakan Scholz’un Türkiye’de Pazar günü yapılacak seçimlerle ilgili beklentileri, endişeleri veya umutları nelerdir?” sorusuna Heberstreit, “Öncelikle bu önemli bir seçim. Biz diğer ülkelerle birlikte bu seçimlerin kurallara uygun ve demokratik bir şekilde gerçekleştiğini teyit etmek için AGİT seçim gözlemcileri arasında yer alıyoruz. “Belirttiğim gibi bu seçimler Türkiye için önemli. Biz, bu seçimler aracılığıyla Türkiye’nin değerli bir demokratik ortak olma yolunun daha da güçleneceğini umuyoruz.”

Heberstreit’in sözleri üzerine bir başka gazeteci, “Demokrasi vurgunuz nedeniyle, Başbakan Scholz’un Türkiye’de iktidar değişikliği görmek istediğini mi anlamalıyım?” soruyu sordu Heberstreit, “Bu senin fikrin. Bu noktada söylememe izin verilen şeyi söyledim.” Bunun üzerine gazeteci tekrar söz aldı ve “Bu doğru değilse itiraz edebilirsiniz. Çünkü Sayın Erdoğan demokratik bir Türkiye’yi temsil etmiyor” dedi. Basın toplantısını yöneten gazeteci, “Bu bir soru değildi, yani cevabı olmadığı açık” diyerek diyaloğu sonlandırdı.

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

haberbirecik.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu