Ekonomi

Türk-İş: 4 kişilik aile için açlığın sonu 10 bin 373 TL oldu

Türk-İş, Haziran 2023 dönemi ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’ sonuçlarını açıkladı. Buna göre; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, istikrarlı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması miktarını ifade eden açlığın sonu 10 bin 373 TL olarak hesaplandı.

Gıda harcaması ile giyim, barınma, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer ihtiyaçlar için yapılan diğer zorunlu harcamaların toplam bedeline tekabül eden yoksulluğun sonu 33 bin 789 TL oldu. Bekar bir çalışanın geçim gideri aylık 13 bin 471 liraya yükseldi. Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda asgari harcama fiyatındaki artış bir önceki aya göre yüzde 0,10 oldu.

sığır eti zamanı

Haziran ayında gıda ürünlerinde gözlenen değişimde süt fiyatı sabit kalırken, peynir fiyatı yüzde 4 azalırken, yoğurt fiyatı yüzde 5 arttı. Et ve Süt Kurumu, Ankara Beslenme ve Gereçleri Satıcıları Derneği’ne bağlı olarak faaliyet gösteren ve ithal karkas etlerin düşük fiyatlarla verildiği bazı marketlerde et fiyatları 30 TL arttı. Kıymanın kilogram fiyatı 220 TL, dana kıymanın kilogram fiyatı ise 240 TL oldu.

Ulusal zincir marketler ve yöresel et satan yerel marketlerin birçoğu bir önceki aya göre 20’şer TL zam yaptı. Ortalama kilo kıyma 300, kuşbaşı dana ortalama kilo fiyatı 335 TL oldu. Haziran ayında kuzu ve balık fiyatları bir miktar gerilerken; Tavuk eti fiyatları yüzde 12 düştü. Yumurtalara yüzde 3 zam yapılarak yumurta başı ortalama 3 TL’den satılmaya başlandı. Kuru fasulyede yeşil ve kırmızı mercimekte yüzde 7’şer olmak üzere sonlu fiyat düşüşü yaşandı. Nohut yüzde 9, yağlı tohumlar yüzde 6 arttı.

HAZİRAN ARTIŞI ŞAMPİYON CURLY

Pirinç yüzde 5, bulgur ve irmik yüzde 3 artarken; Ekmek ve makarna fiyatları değişmedi. Un fiyatı biraz düştü. İlçe pazarlarında taze soğan, maydanoz gibi salata yeşilliklerinin fiyatları değişmezken; Ispanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları yüzde 7 arttı. Patates, soğan, domates, patlıcan, fasulye ve havuç fiyatları düştü. Ayın zam şampiyonu yüzde 87 artışla kıvrık oldu ve ortalama 25 TL’den satıldı. Yeşil biber, salatalık ve turp fiyatları yükseldi. Şeftali, kayısı, papatya, çilek, nektarin, yenidünya ve muz fiyatları geriledi. Tezgahlarda en uygun fiyatlı meyve elma oldu. Sebzede kilogram başına ortalama fiyat 19,46 TL, meyvede ortalama kilogram fiyatı 22,39 TL oldu.

Bir ayda ayçiçek yağı fiyatı ortalama yüzde 3 azalırken, tereyağı fiyatı sınırlı düzeyde geriledi. Zeytinyağı yüzde 4 arttı. Çay yüzde 31, tuz yüzde 30, siyah zeytin yüzde 7, baharat yüzde 4, yeşil zeytin ve reçel yüzde 3 arttı. Şeker ve pekmezde sınırlı bir fiyat artışı yaşandı. Domates fiyatları yüzde 3 düştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu