Haber

Bakan Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşına: “Kadim dostum nereye gitsek peşinden koşar”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türk Devletleri Teşkilatı ile birliğini pekiştiren Türk dünyası artık yeni bir jeopolitik gerçekliktir. Bütün dünya buna dikkat etmeye başladı. Bugün (Yunan Dışişleri Bakanı) Nikos Dendias da soluğu aldı. Bazı ziyaretlerde bulunuyor. Nereye gitsek peşinden koşuyor. Teşekkürler eski dostum” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde düzenlenen “Türkiye’nin Girişimci ve İnsani Dış Politikası” konulu konferansa katıldı.

Programda konuşan Bakan Çavuşoğlu, “Uluslararası sistem yetersiz. Birleşmiş Milletler (BM) yetersiz, Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Konseyi yetersiz. Birkaç gün önce NATO toplantısındaydık. NATO yeni bir stratejik konsepti var. Daha aktif hale getirmeye çalışıyoruz. Testlerde ve tehditlerde daha etkili olması gerektiğini söylüyoruz. Bu yüzden terör var. Uluslararası sistemin de yetersiz kaldığı bu zor zamanlarda inisiyatif alacak, yol gösterecek, öncülük edecek girişimci güçlere ihtiyaç vardır. Bugün gururla söyleyebilirim. Türkiye de bu güçlerden biridir.” dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin uyuşmazlıklarda ve arabuluculukta dünya markası haline geldiğini belirterek, dünyanın en büyük üç örgütünde (BM, AGİT, İslam İşbirliği Teşkilatı) Arabuluculuk Dostları Grubu’nun Eşbaşkanı olarak görev yapan tek ülkenin Türkiye olduğunun altını çizdi. İşbirliği).

Bakan Çavuşoğlu, ABD ve Rusya istihbarat şeflerinin Türkiye’nin konut sahipliğinde ortaya çıkmasına atıfta bulunarak, “Bir araya gelme sebepleri önemli. kullanılıp kullanılmayacağını hepimiz biliyoruz ki bizi felaket bekliyor. Bu tür riskleri azaltmak için bu tür kurumları bir araya getirmek önemlidir” dedi.

“Türkiye bugün küresel diplomasinin en güvenilir aktörlerinden biridir”

Dış politikanın bir güven meselesi olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Türkiye bugün küresel diplomasinin en güvenilir aktörlerinden biri. Çünkü biz söylediğimizi yapıyoruz, yaptığımızı söylüyoruz. Halkın ne dediğini herkes görüyor. Türkiye güvenilir bir aktör Bu ilkeli tutumlar sayesinde.”

Çavuşoğlu, İstanbul Tahıl Anlaşması sayesinde tahıl fiyatlarının 2008’den bu yana en yüksek düşüşünü yaşadığını ve Türkiye’nin bir gıda krizinin önüne geçtiğini söyledi.

“Önümüzdeki dönemde doğal gaz, elektrik kesintisi yaşayacağımızdan endişe duyan var mı?”

Dünyadaki elektrik krizine karşı attıkları adımlarla hem Türkiye’de hem de çevrede enerji güvenliğini artırdıklarının altını çizen Bakan Çavuşoğu, şöyle devam etti:

“Bu yıl Avrupa’ya baktığımızda kısıtlamalar var ama rezervler de var. Bu güzel bir şey. Ama önümüzdeki kış için çok önemli kaygılar var. Bugün bu krizi yaşayan birçok ülke var. Hepimiz şikayetçiyiz. Türkiye’de enerji fiyatları yüksek Bugün Türkiye’de enflasyon Nispeten diğer ülkelerde çok artıyor ama bizimki biraz daha yüksek Bunu çözmek ve düzeltmek bizim sorumluluğumuzda Rusya’dan aldığımız doğalgazın fiyatı arttı Ayrıca 3-4 kat arttı.Devlet destek vermesine rağmen fiyatlardan şikayetçiyiz,Doğru,Aranızda bu yıl veya önümüzdeki dönemde doğalgaz veya elektrik kesintisi yaşarız diye endişelenen var mı?Hayır Çünkü bu yıllardır izlediğimiz stratejik politikaların bir sonucudur.”

İsveç ve Finlandiya ile imzalanan Üçlü Mutabakat Muhtırası ile ilgili de konuşan Çavuşoğlu, “FETÖ ve PKK/YPG dolaylı da olsa ilk kez NATO belgelerine girdi. En üstteki açıklamada da bu belgeye atıfta bulunuluyor. Bu terör örgütlerinin bunlara girmesi için çalıştık. belgeler.”

“Eski dostum nereye gidersek gidelim peşimizden koşar”

Çavuşoğlu, “Türk Devletleri Teşkilatı ile birliğini pekiştiren Türk dünyası artık yeni bir jeopolitik gerçekliktir. Bütün dünya buna dikkat etmeye başlamıştır.” KKTC Semerkant’ta tepede gözlemci üye olduğu için ızdırap çekiyorlar. Bu bir başlangıç. Panik nedenleri gelecek olanlardır. Türk dünyası ile iş birliği ve dayanışmamızı artırmamız gerekiyor” dedi.

Cezayir’in Oran kentinde başkonsolosluk açılacağını açıklayan Çavuşoğlu, Cezayir’de yatırımların olduğunu ve Cezayir’in Türkiye’nin son dönemde ilişki geliştirdiği ülkelerden biri olduğunu belirtti.

“Avrupa’ya da odaklanmamız gerekiyor”

Avrupa’nın şu anda Türkiye’ye ihtiyacı olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, “Avrupa’nın ortasında savaş var. Avrupa’da çok ciddi krizler var. İçinde yaşadığımız bir kıtanın istikrarı, ekonomisinin büyümesi lehimize. Bazıları lehimize. ‘Avrupa’nın ekonomisi kötü, enerji krizi yaşıyor’ diyor, ‘Aman Tanrım. Ama gerçekçi düşünürsek bu olumsuz gelişmelerin bize yansıması da olumsuz oluyor. O yüzden şu anda Avrupa’ya çok fazla odaklanmamız gerekiyor” dedi. – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu